Η ψυχολόγος Ανδριάνα Παπαχρήστου αναλαμβάνει τη συμβουλευτική και ψυχοθεραπευτική στήριξη ατόμων, ζεύγους και οικογένειας, τηρώντας απόλυτη εχεμύθεια αναφορικά με τις εμπιστευτικές πληροφορίες που της παρέχονται.
Ατομική ψυχοθεραπεία
Η ψυχοθεραπεία αποτελεί μία διαδικασία, η οποία προϋποθέτει τη συνεργασία μεταξύ θεραπευτή και του θεραπευόμενου βασισμένη πάνω από όλα στη σχέση εμπιστοσύνης που δημιουργείται μεταξύ τους. Στην ατομική θεραπεία ο θεραπευόμενος βρίσκεται πρόσωπο με πρόσωπο με το θεραπευτή του και έχει την ευκαιρία να μοιραστεί όλα εκείνα που τον απασχολούν και αδυνατεί ή δυσκολεύεται να διαχειριστεί. Ο θεραπευτής, ως καταρτισμένος επαγγελματίας θα τον ακούσει με πλήρη εχεμύθεια, αποδοχή, ενσυναίσθηση και χωρίς καμία επικριτική διάθεση καθοδηγώντας τον να αναγνωρίσει την προέλευση των προβλημάτων που διαταράσσουν την ψυχική του υγεία και να προχωρήσει στην επίλυσή τους.
Λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν κάποιον στην αναζήτηση βοήθειας μέσω ατομικής ψυχοθεραπείας, ενδεικτικά είναι:
- Απλά καθημερινά προβλήματα και δυσκολία στη διαχείρισή τους
- Προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις
- Προβλήματα υγείας
- Ψυχοσωματικά συμπτώματα
- Άγχος
- Κρίσεις πανικού
- Πένθος και απώλεια
- Κατάθλιψη
- Διαταραχές διάθεσης
- Διαταραχές προσωπικότητας
- Διαταραχές πρόσληψης τροφής
- Εξαρτήσεις
Θεραπεία ζεύγους
Η θεραπεία ζεύγους είναι η καταλληλότερη μορφή ψυχοθεραπείας για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα σε σχέση με το σύντροφό τους και θέλουν να αναγνωρίσουν και να μάθουν να διαχειρίζονται τα συναισθήματα και τις καταστάσεις που προκαλούν συγκρούσεις και δεν αφήνουν τη σχέση να εξελιχθεί. Τέτοια προβλήματα ενδεικτικά μπορεί να είναι:
- Προβλήματα επικοινωνίας
- Αδυναμία αποδοχής του άλλου και της διαφορετικότητάς του
- Έλλειψη κατανόησης
- Έλλειψη εμπιστοσύνης
- Συγκρούσεις
- Σεξουαλικές δυσλειτουργίες
- Απώλεια της έλξης και επιθυμίας για τον άλλον
Προβλήματα σαν και αυτά μπορεί να προκύψουν ανάμεσα σε οποιοδήποτε ζευγάρι διατηρεί μία μακροχρόνια σχέση (έγγαμο ή άγαμο) αλλά και με όποια ενδεχόμενη αλλαγή προκύψει στη σχέση τους (συμβίωση, γάμος, ερχομός παιδιού, απώλεια, επαγγελματικό άγχος κ.τ.λ.).
Το βασικό στοιχείο της θεραπείας ζεύγους είναι οι δύο σύντροφοι να έχουν από κοινού την επιθυμία να αναζητήσουν βοήθεια και να μιλήσουν για όσα τους απασχολούν με κοινό στόχο την ευημερία της σχέσης τους. Εκεί θα συζητηθούν και αναλυθούν οι εσωτερικές συγκρούσεις που έχει και κουβαλάει το κάθε άτομο μέσα του, οι προβολές και οι ταυτίσεις που δημιουργούνται ανάμεσα τους και άλλα πολλά που εμποδίζουν τελικά το ζευγάρι από το να είναι ευτυχισμένο απολαμβάνοντας μία υγιή σχέση.
Οικογενειακή θεραπεία
Στην οικογενειακή θεραπεία στόχος μας είναι η οικογένεια να ανασυγκροτηθεί, βρίσκοντας μία νέα ισορροπία ύστερα από κάποια ενδοοικογενειακή σύγκρουση ή από κάποια αλλαγή που επήλθε, δημιουργώντας χάος και αστάθεια. Με τη συμμετοχή όλων των μελών της οικογένειας κατά τη διάρκεια των συνεδριών, ο οικογενειακός θεραπευτής έχει τη δυνατότητα να διαλευκάνει την προέλευση ενδεχόμενων συγκρούσεων και στοιχείων που μπλοκάρουν τη σωστή επικοινωνία και κατανόηση ανάμεσα τους. Ο δρόμος προς την επιτυχία επικεντρώνεται στην ικανότητα της οικογένειας να αφομοιώσει τα άγχη και τις δυσκολίες των μελών της και να μάθει να τα διαχειρίζεται. Ο θεραπευτής από την άλλη πλευρά λαμβάνει υπόψη του το αίτημα της οικογένειας, τη φάση στην οποία αποφάσισαν να απευθυνθούν σε οικογενειακό θεραπευτή αλλά και τον τρόπο που θα τους βοηθήσει να αλλάξουν την υπάρχουσα κατάσταση.
Πολλές φορές η οικογένεια μπορεί να αξιοποιηθεί για να βοηθήσει ένα και μόνο μέλος της το οποίο αντιμετωπίζει κάποια δυσκολία και να είναι πραγματικά κάτι πολύ βοηθητικό στην πορεία της θεραπείας του, αλλά αυτό είναι κάτι εντελώς διαφορετικό και η αναγκαιότητα του εξετάζεται κατά περίπτωση.
Συμβουλευτική γονέων
Ολοένα και περισσότεροι γονείς αναζητούν τη βοήθεια ενός ειδικού ψυχικής υγείας προκειμένου να δεχτούν συμβουλές, ενημέρωση και καθοδήγηση σε θέματα που τους απασχολούν σχετικά με τα παιδιά τους. Οι προβληματισμοί που συχνότερα συναντάμε έχουν να κάνουν με τη διαφωνία ανάμεσα στο ζευγάρι για την ανατροφή και τη στάση που πρέπει να έχουν απέναντι στο παιδί και πως αυτό επηρεάζει τη δομή της προσωπικότητάς του.
Συχνά επίσης βλέπουμε γονείς να ζητούν ενημέρωση και συμβουλές σε θέματα που αφορούν:
- Μαθησιακές δυσκολίες (π.χ. δυσλεξία)
- Ελλειμματική προσοχή και υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ)
- Εκφοβισμός (Bullying)
- Πιθανά σημάδια κακοποίησης
- Τρόπους να βοηθήσουν τα παιδιά τους να εκφράζονται
Πολύ χρήσιμη και αποδοτική είναι επίσης η συμβουλευτική σε ζευγάρια που πρόκειται να γίνουν σύντομα γονείς και επιθυμούν να λάβουν τις απαραίτητες γνώσεις και συμβουλές για τον επικείμενο ερχομό του παιδιού τους, την καλύτερη δυνατή ανατροφή του αλλά και τη μεταξύ τους σχέση και συνεργασία, που είναι ίσως και το πιο σημαντικό κομμάτι για την ευημερία της νέας οικογένειας που δημιουργείται.